Nuorisojärjestöt vaativat: Pyörätie Hämeentielle!

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret, Helsingin Demarinuoret, Helsingin Keskustanuoret, Helsingin Perussuomalaiset nuoret, Helsingin Vihreät Nuoret ja Svensk Ungdom i Helsingfors vaativat, että Hämeentie muutetaan joukkoliikennekaduksi ja sen molemmille sivuille rakennetaan pyöräkaistat.

Hämeentie on yksi Helsingin vilkkaimmista joukkoliikenneväylistä ja myös pyöräilyn suurimpia ongelmapaikkoja Helsingissä. Hämeentie on tärkeä ja looginen pyöräväylä Hakaniemen ja Sörnäisten välillä liikkuville. Kiertäminen Sörnäisten rantatien kautta tekee pyöräilijän matkasta selvästi pidemmän ja on varsinkin Hämeentielle suuntaavalle huono vaihtoehto. Tällä hetkellä pyöräilijöiden kuuluu ajaa bussikaistalla samalla hidastaen bussiliikennettä, mikä ei ole turvallista johtuen mm. vaarallisista ohituksista. Tämä nostaa kynnystä etenkin kokemattomammille pyöräilijöille, ja moni pyöräileekin jalankulkijoiden seassa, vaikka jalkakäytävällä pyöräily ei ole sallittua.

Hämeentie on autoliikenteen kannalta toissijainen katu. Tärkeimmät läpiajoreitit kulkevat Sörnäisten rantatien kautta, joka on autoliikenteelle paljon nopeampi reitti. Hämeentien alueella vain 20 % asuntokunnista omistaa auton, joten asumisenkaan kannalta tien säilyttäminen autoväylänä ei ole tärkeää. Hämeentiellä olevien talojen pihoihin ajaminen sallittaisiin jatkossakin. Jos Hämeentie muutettaisiin joukkoliikennekaduksi ja ajokaistojen määrää vähennettäisiin, osa liikennevaloista voitaisiin poistaa. Julkinen liikenne sujuvoituisi ja nopeutuisi eivätkä pyöräilijätkään enää hidastaisi bussiliikennettä bussien edessä ajamalla. Hämeentien pyörätie on tärkeä parannus Helsingin pyörätieverkostoon ja edistää mukavamman, toimivamman ja liikkuvaisemman kaupungin tavoitteita.

Juuri nyt käynnissä on Pyörätie Hämeentielle -kuntalalaisaloitekampanja, jossa vaaditaan Helsingin Kaupunkia rakentamaan pyöräkaistat Hämeentielle. Yllä mainitut kuusi poliittista nuorisojärjestöä ovat mukana tukemassa aloitetta. Kuntalaisaloitteeseen kerätään nimiä ainakin ensi syksyyn saakka. Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa täällä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/777 Lisätietoja aloitteesta: http://hameentie.fi/

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret, Lauri von Pfaler, lauri.pfaler(at)gmail.com
Helsingin Demarinuoret, Roby Mountrakis, roby.mountrakis(at)gmail.com
Helsingin Keskustanuoret, Sonja Vojnovic, sonja.vojnovic(at)humak.edu
Helsingin Perussuomalaiset nuoret, Jarmo Keto, jarmo(at)jarmoketo.fi
Helsingin Vihreät Nuoret, Lassi Saario, lassi.saario(at)vihreat.fi
Svensk Ungdom i Helsingfors, Jose Forslund, jose.forslund(at)su.fi

Comments are closed.