Pyöräkaista Hämeentielle -aloite luovutettiin juhlavissa tunnelmissa kaupungintalolla

luovutus2

Pyöräkaista Hämeentielle -kuntalaisaloitteen noin 12 000 allekirjoitusta luovutettiin eilen Helsingin kaupungille. Allekirjoituksia kaupungintalolla oli vastaanottamassa valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari. Aloitteen luovuttivat Marjut Ollitervo ja Otso Kivekäs Helsingin Polkupyöräilijöistä sekä Alviina Alametsä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta. Tilaisuudessa Helsingin Polkupyöräilijät lahjoitti Puoskarille I bike HKI -t-paidan ja polkupyörän led-valon.

Hämeentien pyöräteitä on odotettu jo kohta 80 vuotta. Ensimmäisen kerran ne piirrettiin vuoden 1937 pyöräliikennesuunnitelmaan. Vuonna 2009 tehtiin valtuustoaloite pyöräteiden rakentamiseksi Hämeentielle. Tuolloin kaupunki vastasi, ettei se ole mahdollista tilanpuutteen takia.

Tänään 12.11.2015 kaupunkisuunnitteluvirasto on julkistanut Hämeentien liikennesuunnitelman, joka tulee käsiteltäväksi kaupunkisuunnittelulautakuntaan tiistaina 17.11. Suunnitelmassa Hämeentie muutetaan joukkoliikennekaduksi Sörnäisten ja Hakaniemen välillä, ja tälle osuudelle rakennetaan pyörätiet. Tila pyörätielle saadaan poistettavalta ajokaistalta.

Pyöräkaista Hämeentielle -kuntalaisaloite vaatii, että suunnitelma myös toteutetaan, mahdollisimman pian.  Kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut noin 12 000 helsinkiläistä, mikä riittää varmistamaan sen, että kaupunginvaltuuston täytyy lain mukaan käsitellä se. Aloitetta kannattavat lisäksi muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Hakaniemen hallin kauppiaat, ravintola Juttutupa ja kuuden puolueen nuorisojärjestöt Helsingissä (SDP, Vihr, Vas, PS, RKP, Kesk). Pyöräkaista Hämeentielle -aloitteen kaikki 49 tukijatahoa on listattu sivulla http://hameentie.fi/tietoa-kampanjasta/.

Pyöräkaista Hämeentielle -kampanja kiittää kaikkia allekirjoittaneita, Helsingin kaupunkia, kampanjan aktiiveja, tukijoita ja muita mukana hengessä olleita!

Hämeentien liikennesuunnitelmat ovat nähtävissä kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla.

Suunnitelmassa Hämeentielle tehtäisiin pyörätiet kummallekin reunalle. Autolla läpiajo kiellettäisiin, mutta kaikkiin kadun varren taloihin saisi edelleen ajaa. Suunnitelma nopeuttaisi bussien kulkua noin minuutilla ja ratikoiden kolmella minuutilla, mikä toisi huomattavat hyödyt joukkoliikenteen matkustajille ja säästöä kaupungille. Autoliikenteen odotettu ruuhkautuminen olisi vähäistä.

Lisätietoja suunnitelmasta saa kaupunkisuunnitteluvirastosta suunnittelijoilta Taneli Nissinen, p. 09-310 37447 ja Niko Palo, p. 09-310 37220

Kuntalaisaloite on kansalaisaloitetta vastaava kansalaisten tekemä aloite kunnan asioista. Kuka tahansa kuntalainen voi tehdä aloitteen yksinkin, mutta jos aloitteen allekirjoittaa 2% kunnan äänioikeutetuista aloitteista, se pitää käsitellä valtuustossa 6kk sisään aloitteen jättämisestä. Helsingissä tämä tarkoittaa käytännössä 10 000 nimeä. Aloitteisiin voi kerätä nimiä paperilla tai Oikeusministeriön tuottamassa http://kuntalaisaloite.fi -palvelussa.

Pyöräkaista Hämeentielle on yksi suosituimpia aloitteita kuntalaisaloite.fi -palvelun historian aikana.

luovutus1

Valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr.), Alviina Alametsä (HYY), Marjut Ollitervo (HePo) ja Otso Kivekäs (HePo).

Comments are closed.