Mahtuvatko pyöräkaistat Hämeentielle? Mitä tapahtuisi autoille? Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Kuka voi allekirjoittaa aloitteen?
Valtuustokäsittelyyn tähtäävän kuntalaisaloitteen voivat lain mukaan allekirjoittaa kunnassa äänioikeutetut. Käytännössä siis yli 18-vuotiaat Helsinkiläiset.
Suunnittelemme myös erillisen adressin keräämistä, jonka voisivat allekirjoittaa myös muiden kuntien asukkaat ja alaikäiset.
Puhutaanko nyt koko Hämeentiestä?
Ei, vain Mäkelänkadun ja Hakeniementorin välisestä osuudesta. Ks. Kartta alla. Läpiajoa Mäkelänkadun ja Helsinginkadun välillä ei myöskään olla sulkemassa, koska siinä kohdassa tila saadaan riittämään muutenkin.

Tässä kampanjassa “Hämeentiellä” tarkoitetaan tarkkaan ottaen vain karttaan merkittyä osuutta Hämeentiestä.
Haluatteko siis pyöräkaistan vai pyörätien? Mitä eroa näillä on?
Kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelee Hämeentielle Kööpenhaminan mallin mukaisia 1-suuntaisia pyöräteitä, jotka on erotettu reunakivellä ajoradasta, mutta myös erotettu reunakivellä jalkakäytävästä. Tämä on se mitä myös me esitämme.
Mikseivät pyöräilijät voi mennä Sörnäisten rantatien kautta?
Reitti Rantatien kautta on jopa 50% pidempi. Kaikki pyöräilijät eivät myöskään ole läpikulkumatkalla, vaan menossa Kallioon. Rantatietä pitkin ei kerta kaikkiaan pääse Hämeentien varren taloihin.
Hämeentien kaltevuus on sopiva: sen tavallinen pyöräilijä pääsee polkemalla ylös. Rantatieltä joutuu nousemaan ylös Pääskylänkatua pitkin, ja se on monelle pyöräilijälle liian jyrkkä.
Eikö liikenne ruuhkaudu, jos Hämeentie suljetaan?
Tarkoituksena ei ole sulkea Hämeentietä liikenteeltä vaan ottaa Hämeentie tehokkaammin liikenteen käyttöön. Pyörien ja bussien yhteinen kuljetuskapasiteetti on suurempi kuin nykyinen. Henkilöautoliikenne ohjautuu pääosin Sörnäisten rantatielle, joka on muutenkin tarkoitettu autoilun pääreitiksi.
Nykyään Hämeentiellä kulkee 16 000 henkilöautoa vuorokaudessa, kun Sörnäisten rantatiellä kulkee 57 000. Hämeentie ei ole kaupungin liikenteelle kriittinen väylä.
Kadun varren taloihin ajaminen tulee jatkossakin olemaan mahdollista.
Miksi haluatte sulkea Hämeentien henkilöautoilta? Eikö kaikille ole tilaa, jos vaan halutaan?
Hämeentien leveys ei riitä siihen, että siinä olisi jalkakäytävät, pyörätiet, bussikaistat, henkilöautokaistat ja ratikkakaistat. Hyvä tahto ja toisten huomioiminen ovat kaupunkiliikenteessä avainasemassa, mutta nekään eivät tuo lisää metrejä kadun leveyteen. Hämeentien pyörätievaihtoehtoja selvittänyt kaupunkisuunnitteluvirasto on päätynyt siihen, että pyöräteiden rakentaminen on syytä tehdä niin että samalla suljetaan Hämeentie läpiajoliikenteeltä. Kadun varren taloihin ajaminen on edelleen mahdollista.
Miksi investoida pyöräteihin, joita käytetään vain kesäisin? Eikö olisi parempi investoida ympärivuotiseen infraan?
Helsingissä kesän pyöräilijöistä vain noin 10% jatkaa talvella, mutta Oulussa 40%. Se ei johdu siitä, että Oulussa olisi parempi ilmasto, vaan siitä että Oulussa pyörätiet pidetään ajokunnossa.
Mikä tahansa pyörätie on ympärivuotinen, jos sitä pidetään kunnossa ympäri vuoden. Nyt suunniteltavia pyöräteitä on helppoa aurata ja muutenkin puhdistaa. Siksi niillä on pyöräliikennettä läpi vuoden.
Eikö pyörätielle voisi järjestää tilaa siirtämällä bussit ratikkakiskoille?
Bussien siirtäminen ratikkakaistoille ruuhkauttaisi pahasti sekä bussi- että ratikkaliikenteen.
Aamuruuhkassa Hämeentiellä menee noin 130 bussia tunnissa per suunta. Se on niin paljon, että yksi bussikaista ei tahdo niille riittää, ja bussit jonottavat pysäkeille. Bussien ja ratikoiden yhteiskaistat toimivat paikoissa, jossa linjoja on vain muutama, kun Hämeentiellä niitä menee 44.
Etkö löytänyt vastausta? Kysy toki!
Jos et löytänyt yltä vastausta kysymykseesi, voit lähettää meille kysymyksen alla olevalla lomakkeella. Lisäämme yleisimmät kysymykset vastauksineen tälle sivulle.